Zadnje teme | » Predstavljanje vaših sajtovaPon Jun 22, 2015 1:28 am od Ana81» Priče za laku noć ;)Pon Jul 28, 2014 5:53 pm od radioaktivna» Urbane legendePon Jul 28, 2014 5:50 pm od radioaktivna» Ljubavne asocijacijeNed Feb 09, 2014 4:57 pm od maja» AsocijacijeNed Feb 09, 2014 4:57 pm od maja» KaladontNed Feb 09, 2014 4:56 pm od maja» Kaladont imenaNed Feb 09, 2014 4:55 pm od maja» Najlepša rečNed Feb 09, 2014 4:55 pm od maja» Oceni avatar..Ned Feb 09, 2014 4:54 pm od maja» Brojimo po 1 pa dokle stignemo....Ned Feb 09, 2014 4:54 pm od maja» Brojanje u slikamaPet Sep 13, 2013 7:37 pm od Hanna..» RČet Jan 31, 2013 5:15 pm od Flanders» Koje su boje Vaše oči?Sub Jan 26, 2013 2:35 am od vanja» Trenutno slušam...Uto Jan 08, 2013 1:13 am od Kaktussic» Ja sam zadnja...Sre Dec 26, 2012 1:31 pm od maja |
|
| Djordje Balašević | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Hanna... VIP
Broj poruka : 1183 Datum upisa : 23.05.2011 Godina : 1834
| Naslov: Re: Djordje Balašević Uto Avg 09, 2011 9:45 pm | |
| Planetom tumaraju Zagubljeni, pogrešno iznikli, očajno tragajući za onima koji bi im tako lako mogli biti dragi i bliski, i zaista više ne znam šta je gore? Promašiti tog Nekog Svog za hiljadu godina i hiljadu kilometara, ili za par decenija i tričavih stotinak kilometara... | |
| | | Hanna... VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Sre Avg 10, 2011 9:01 pm | |
| Rekla je još, da joj je lakše što zna kad ću otići. Da sam Maslačak, da bi inače večito brinula koji će me vetar oduvati. Verovala je da se samo oni koji se rastanu poljupcem mogu ponovo sastati, jednom, negde... Molila me je da ni slučajno ne odem ne dozvolivši da me isprati na stanicu. A, upravo sam to uradio. Da, nek me Đavo nosi. Nisam bio nimalo dobar prema njoj... | |
| | | Hanna... VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Pet Avg 12, 2011 12:07 am | |
| ..Ona se vjerovatno točno sjeća na kom smo se sastanku poljubili... Ja, priznajem, ne... Jer svoj život sam počeo da brojim tek od tog poljupca, pa nadalje...
Prvim poljupcem, kao tamnocrvenim carskim pečatom, u momentu je poništila haotičnu hrpu mojih uspomena, i iz pretenciozne Biografije Mog Momčenja prezrivo iscjepala sve one stranice na kojima se pominju djevojke, ljubav, strast... Koliko samo promašenih tema? Iz jedne naizgled prozaične popodnevne gužve nadošla je lagano i nezadrživo, kao talas, osmehnula se, potopila me zagrljajem, i tiho se povukla ka tamnoj pučini svoje tajanstvenosti... Da... A more umije nemilosrdno da se primiri... Katkad me, eto, oseka danima i danima ostavi nasukanog i samog... Ali djelići Onog Talasa zapali su u svaku božiju pukotinu Ove Stare Stijene... I, ma šta da se desi... U meni će zauvijek ostati ona so...
| |
| | | Hanna.. VIP
Broj poruka : 1111 Datum upisa : 15.08.2011 Godina : 37
| Naslov: Re: Djordje Balašević Ned Avg 21, 2011 9:58 pm | |
| …Čula su naelektrizirala vrhove prstiju kojim sam joj doticao kožu i pratio besprjekornu liniju glatkih ramena, tragajući uzalud za malom, najmanjom greškom. Mirisala je na Indiju, na breskvu, na izvor, biseri su virili iz tek odškrinute školjke njenih usana, osjetio sam u bradi laki drhtaj, jeku jedne davne groznice, za koju sam mislio da umire kad te obuzme, i da se više ne može vratiti ako je jednom preboliš.
Da, želio sam je. Još kako sam je želio… Dodirnuo sam joj mali prst na nozi, bezuspješno pokušao da nadlanicom uklonim biljeg iz djetinjstva sa njenog lijevog koljena, udubio se u čudni raspored sićušnih mladeža na tilu vitkih leđa… I trgao se. Uplašen…
Koliko to na njoj ima tajnih mjesta koja bih želio da poljubim?
Ali, ne sad. Jednom. Možda… Ja sam momak staromodan. Prevaziđen. Po mojoj religiji, moja želja je samo pola želje… Lijepo sanjaj, mali mišu nabareni. Ko zna da li ćeš mi ikad više biti tako blizu? Možda ću se kajati, možda ću jednom morati da se napijem svaki put kad se sjetim ove noći… Neka… Ako ikad budemo spavali zajedno, to će biti onako kako sam zamislio. I kako Bog zapovjeda. I niko neće spavati za vrijeme tog spavanja… Laku noć, njene pospane oči…
| |
| | | Orao VIP
Broj poruka : 862 Datum upisa : 31.03.2011 Godina : 44 Lokacija : NS
| Naslov: Re: Djordje Balašević Uto Avg 23, 2011 3:53 pm | |
| Bezdan
Nema me vise u tvojim molitvama vise me putem ne prate a noc mi preti ponoc i pusta tama kad me se samo dohvate
Ref. Vise me ne volis kad se vracam nisi budna ne goris gasne nasa zvezda cudna lazna, srebrna stvar
Daleko putujem vetar nudi neke rime, kupujem pristaju uz tvoje ime dva, tri stiha na dar
Ne slusam vise sta sapuces dok snivas plasi me koga pominjes i sve si dalje a sve mi bliza bivas kao da opet pocinje
Ref. Ali me ne volis to se uvek drugom desi govoris, ali vise ne znam gde si da li neko to zna
Sta sam uradio kakva tuzna humoreska gradio, ispod gradova od peska dubok bezdan, bez dna
| |
| | | Orao VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Uto Avg 23, 2011 3:53 pm | |
| Dajte mi vino
Zivot bas i nije Bog zna sta al' za svaki slucaj navek uzmem sta mi da frtalj leba, meter neba i pun sesir sna al' djavo gleda da njemu bude fino pa katkad sav taj dzumbus umoci u vino
Ref. Dajte mi vino, vino nek se toci dok traju dani, a narocito noci jer tu je tuga, ta moja verna druga a kad je tuga onda treba da se cuga
Dajte mi vino, ja nemam drugih zelja ni blizeg roda, ni boljih prijatelja jer tu je tuga, ta moja crna kuga a kad je tuga onda mora da se cuga
Srecu sam k'o rukav izvrtao s vrha brda sva ta staza vodi nizbrdo malo ko je cedo moje tome izvrdao ali kad cugnem ja lakse misli sredim znam tu sam di sam, al' bar se manje jedim
Ref.
S jeseni kad bagrem opadne potera me maler, sta god pocnem propadne jos mi se u inat ta sto nesme dopadne e stara boljka se leci starim lekom dabome vinom, ta nebi valjda mlekom
Ref. 2x
| |
| | | Orao VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Uto Avg 23, 2011 3:54 pm | |
| Fina, lagana stvar
Tad jos nisam birao ni gde, ni sta sam svirao a bas u tom je car ona je dosla tad i rekla "Pokusaj, napravi jednom bar za mene neku finu, sporu stvar finu, laganu stvar"
I od dva-tri akorda jer ni ne umem bolje ja pesma je nastala i cim su culi nju, laganu pesmu tu svi su pevusili i svi su zaneseni plesali uz tu laganu stvar
Cule su me krupne zveri producenti, menadzeri shvatili su kakav imam dar nudili mi rajsko voce mnogo love, slavu, ploce ubrzo sam postao superstar
Zahvaljujuci muzici bas k'o kuce na uzici svetom me vodili pricali "To je taj, cudo od deteta" a ja sam pevao milion puta jednu istu stvar finu, laganu stvar
Verovali ili ne za sve moguce novine dao sam intervju svi su me snimali i ocekivali da kazem kad i gde sam tako genijalno smislio finu, laganu stvar
Pisali su da sam zlatan ili da sam cist sarlatan i sve manje ja sam bio svoj kad sam razmislio o tom zamislih se nad zivotom rekoh sebi "Kuci, stari moj"
Zeleo sam zivot nov u senci bresta crven krov i moju Draganu gde god sam bivao o njoj sam snivao od onog dana jos kad je pozelela da napisem finu, laganu stvar
Zeleo sam naci nju i cim stigoh na stanicu upitah dal' je tu tad su mi rekli da se davno udala za nekog mangupa s' kojim je zanesena plesala uz tu laganu stvar
| |
| | | Orao VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Uto Avg 23, 2011 4:44 pm | |
| Divlji badem
Vrteli se tockovi mog bicikla gde god je stao taj rulet bese premija smakla se o stepenik njena stikla nekad su pogledi bili cista hemija
Dobro je pocela nedelja poslednje pripreme za maturu virili smo u daljine puni nade preko gimnazijskog bedema ko pravi dekor za avanturu prosuo je nezni purpur divlji badem
Poneli nas vetrovi ko maslacke jedni su leteli lako, drugi padali i curice su postale prve macke a losi djaci odjednom svetom vladali
Sve mi je odlicno zvucalo dobro sam stajao tih sezona ljuljale me oci sirom promenade a nju sam sretao slucajno uvek je s pogresnim bila ona ali znao sam da sanja onaj badem
Stane sve u strofu-dve u baladi pustinja proslih minuta i ova zrna sad i pred treci refren vec nismo mladi usla je nedavno sama u kafe Petrograd
Suvise tajni u ocima u zlatni okov je prstic pao molio me dugi pogled da je kradem dovraga, kafa je gorcila al taj sam ukus od nekud znao probao sam jednom davno divlji badem
| |
| | | Orao VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Uto Avg 23, 2011 4:45 pm | |
| Dok gori nebo nad Novim Sadom
Da se ne lazemo nije to bio neki most od onih podignutih da bi se u njih gledalo ne, pre je bio od onih podignutih da bi se sa njih gledalo i pod njima prvi put poljubilo
Ali, ponekad ga je ona prelazila svojim uobrazenim kadetskim korakom a mesecina se kao deverika lovila u mrezu njene kose po tome cu ga, eto, pamtiti
Rat je kao pijan svat prosao poljem senlucio celu noc kaleci bes na ranom zitu i tek niklom bostanu
Zasto, ne pitaj se jer, tako je bolje i Bog je pristao na to ratovi prolaze, a ljudi eto, ipak ostanu
Za zlo sam teski laik no, to je stara prica znas vec bila jednom dva brata i to kad sklopim taj mozaik ostane mi kamicak i to smo izgleda mi
Ref. Ma, hitni papuce u vis zalosna panonska vilo za tvoje dugme sedefno ja nocas kraljevstvo dajem
I lupni daire o bok ramena pospi aprilom pa ponizi ovaj mrak tim svojim lucidnim sjajem
Zaigraj, bosa i prkosna dok iznad Novog Sada djavo pali svoja kandila
Zad na reci tamni cim se sumrak zgusne Dunav je pred zoru prek plase te aveti sto maglom brode teskim skelama
Ne, strah nije pravi ruz za tvoje usne resi ga se jednom zauvek i veruj zvezdi koja zraku tvog zivota prelama
Nije to prva neman sto preti dahom vatre, ne ali ljubav je vitez Arhandjel s' macem spreman da i tu alu satre da i samo ceka tvoj znak
| |
| | | Orao VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Uto Avg 23, 2011 7:40 pm | |
| Jos jedna pesma o maloj garavoj
Citav zivot jurile me plave sve neke iste kao kopije e, moje plave, dosle ste mi glave dosadne krvopije
Citav zivot jurile me buce i stizale me uvek bestije rumene buce, im'o sam vas tuce sad bih nesto resije
Ref. Hocu jednu malu garavu crnu kao braca Arapi da joj krene sav na carapi kad je poljubim
Hocu jednu malu garavu da je gricnem kao jabuku da mirise na mom jastuku kad se probudim
Citav zivot jurile me blonde al' od sad cu bolje paziti e, moje blonde, sve ste anakonde drazesni paraziti
Citav zivot jurile me svetle i skratile mi isti primetno ne, necu svetle, svetle jasu metle hocu jednu s' pigmentom
Ref.
Citav zivot jurile me takve sve neke iste k'o iz fabrike e, moje takve, da me niste takle krvolocne Barbike
Ref.
Hocu jednu malu, malu, malu malu garavu crnu kao mrak na tavanu da me greje kada zaveje da se ne budim
| |
| | | Orao VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Uto Avg 23, 2011 7:52 pm | |
| Prica o Vasi Ladackom
Znate l' pricu o Vasi Ladackom i ja sam je tek onomad cuo jednom devet dana nije izlazio iz birtije kazu da je bio cudna sorta
Otac mu je bio sitni paor 'ranio je sedam gladnih usti mati mu je bila plava tiha, nezna, jekticava umrla je s trideset i nesto
Imali su par jutara zemlje malu kucu na kraju sokaka na astalu navek hleba taman tol'ko kol'ko treba al' je Vasa hteo mnogo vise
Zeleo je konje vrane, po livadi razigrane sat sa zlatnim lancem i salase zeleo je njive plodne, vinograde blagorodne u karuce pregnute cilase ali nije mog'o da ih ima
Voleo je lepu, al' sirotu uz'o bi je samo da je znao voles jednom u zivotu sad bogatu il' sirotu to ne bira pamet nego srce
Sve se nad'o da ce ljubav proci zanavek je otis'o iz sela nikad nije pis'o nikom venc'o se sa mirazdzikom jedinicom, kcerkom nekog gazde
Dobio je konje vrane, po livadi razigrane sat sa zlatnim lancem i salase dobio je njive plodne, vinograde blagorodne u karuce pregnute cilase sve je im'o - nista im'o nije
Propio se, nije proslo mnogo dusu svoju djavolu je prod'o znali su ga svi birtasi trazio je spas u casi ali nije mog'o da ga nadje
Mlad je, kazu, bio kad je umro 'sred birtije od srcane kapi klonula mu samo glava ko da drema, ko da spava i jos pamte sta je zadnje rek'o
Dzaba bilo konja vranih, po livadi razigranih dzaba bilo sata i salasa dzaba bilo njiva plodnih, vinograda blagorodnih dzaba bilo karuca, cilasa kada nisam s onom koju volem kada nisam s onom koju volem
Znate l' pricu o Vasi Ladackom i ja sam je tek onomad cuo cak i oni slicni njemu kada razmisle o svemu kazu da je bio cudna sorta
| |
| | | Hanna.. VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Pon Sep 05, 2011 10:18 am | |
| Naopaka bajka
U suterenu tunel ka nebesima, na tankoj gazi jutro mračan goblen tka. Sumorna lica, nasamo sa grjesima, u hodniku bez povratka...
U crni grm se moja ptica zaplela zanjeta titrajima zvijezde Danice. I kasni dah dok hladni čelik skalpela klizi niz nit brojanice...
Postoji plan da je anđeli ukradu, il' bar na čas da je vrate među njih... Jer nekad Nebo pravi veliku baladu i traži rimu za glavni stih...
Na grad juriša nježna bijela legija Januar prostire svoj prefinjeni sag. U tajnom dosluhu smo prvi snijeg i ja, da zima pričeka njen trag...
Ne vrijede priče koje znam, laže za oči pospane... Izmišljam bajku, čudnu naopaku uspavanku... Da od nje budna ostane...
Postoji put koji namjernike bira tajnovit drum, uvijek najboljima sklon. Jer nekad Nebo samo crne dirke svira i traži notu za taj ton...
Negdje sad dječak jedan zbunjeno na mostu stoji jer tek sluti da postojiš... Negdje u tebi čeka okovana neka pjesma koju niko živ još ne zna...
U tebi lanac zvecka tajnim alkama... Bit ćeš ti majka majkama...
Postoji plan da te anđeli ukradu...
| |
| | | Hanna.. VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Sub Okt 08, 2011 3:11 pm | |
| Ma, uzalud... Uz život se ne prilaže uputstvo za upotrebu, i svako to odradi kako već umije... Zanjemi tamo gdje bi drugi viknuo, nasmije se gdje bi drugi zaplakao, uvrijedi se tamo gdje bi se neko obradovao... Uđe u pogrešan vagon, siđe stanicu prije, ili kasnije... Pokoleba se, samo prebaci veslo iz ruke u ruku, a struja ga odnese presudno dalje, odredi drugo mjesto na kom će pristati..
| |
| | | Hanna.. VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Pet Okt 14, 2011 7:59 pm | |
| Uzdahnula je i sklopila ručice kao da zatvara knjigu poezije, znao sam da i ona zamišlja istu onu mahovinu na kaldrmi, i guste šiške jasmina na naboranom čelu bedema Runjaninove kuće.. - Divna legenda.. Čudi me da je dosad nisam čula? -Pa.. Mene, vidiš, i ne čudi.. Pošto sam je upravo izmislio.. Da te zadržim još malo.. | |
| | | Hanna.. VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Uto Nov 15, 2011 6:24 pm | |
| ..Neki misle da nije imao srca, slučajno znam da ga je imao.. mada, moram priznati da mu to nije bio najkarakterističniji organ.. Ipak, ne zamjeram što ga nije pretjerano forsirao.. Naime, odavno se to srce tretira kao napuklo.. | |
| | | Hanna.. VIP
| Naslov: Re: Djordje Balašević Pet Nov 25, 2011 11:09 pm | |
| Onim kojima bi ja nešto trebao da objasnim, koji traže da im nešto objasnim - njima se ništa ne može objasniti. A ovi kojima bi ja nešto hteo da objasnim - njima ništa ne treba objašnjavati, oni sve znaju..
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Djordje Balašević | |
| |
| | | | Djordje Balašević | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |