Zadnje teme | » Predstavljanje vaših sajtovaPon Jun 22, 2015 1:28 am od Ana81» Priče za laku noć ;)Pon Jul 28, 2014 5:53 pm od radioaktivna» Urbane legendePon Jul 28, 2014 5:50 pm od radioaktivna» Ljubavne asocijacijeNed Feb 09, 2014 4:57 pm od maja» AsocijacijeNed Feb 09, 2014 4:57 pm od maja» KaladontNed Feb 09, 2014 4:56 pm od maja» Kaladont imenaNed Feb 09, 2014 4:55 pm od maja» Najlepša rečNed Feb 09, 2014 4:55 pm od maja» Oceni avatar..Ned Feb 09, 2014 4:54 pm od maja» Brojimo po 1 pa dokle stignemo....Ned Feb 09, 2014 4:54 pm od maja» Brojanje u slikamaPet Sep 13, 2013 7:37 pm od Hanna..» RČet Jan 31, 2013 5:15 pm od Flanders» Koje su boje Vaše oči?Sub Jan 26, 2013 2:35 am od vanja» Trenutno slušam...Uto Jan 08, 2013 1:13 am od Kaktussic» Ja sam zadnja...Sre Dec 26, 2012 1:31 pm od maja |
|
| Šta ne bi trebalo da govorite detetu | |
| | Autor | Poruka |
---|
radioaktivna Administrator
Broj poruka : 9209 Datum upisa : 17.03.2011 Godina : 124 Lokacija : zvezdana prašina
| Naslov: Šta ne bi trebalo da govorite detetu Čet Avg 11, 2011 11:30 pm | |
| Pritisnuti obavezama roditelji često pogrešno odreaguju u nekim situacijama. Vodite računa šta i kako govorite svojoj deci, jer vaše reči na njih imaju veliki uticaj.
"Ako odmah ne prestanes to da radiš i ne kreneš, ostaviću te ovde"
Nikada ne igrajte na kartu straha. Strah od napuštanja je jedan od najgorih, a neki ljudi ne uspeju da ga prevaziđu čitavog života, što u odraslom dobu može izazvati ozbiljne probleme u uspostavljanju zdravih odnosa. Uverenje da će mama i tata uvek biti tu je od presudnog značaja za srećno odrastanje i zdrav razvoj deteta.
"Zašto ne možeš da budeš dobar/vredan/poslušan kao tvoj brat/sestra"
Niko ne voli da ga stalno upoređuju sa drugima. Dete treba da vaspitavate tako da podstičete njegovu individualnost, a ako ga stalno poredite sa bratom ili sestrom, možete da očekujete da će vaš podmladak koristiti svaku priliku da se međusobno svađa, otima oko igračaka ili potuče (naročito kad vi ne gledate).
"Zato što ja tako kažem"
Setite se samo koliko je vas pogađalo (dok ste bili baš klinci) i nerviralo (kad ste bili malo stariji) kad biste čuli da vam je neka bezazlena aktivnost zabranjena jer "dok živiš u mojoj kući biće kako ja kažem". Interesantno je da roditelji ovaj glupavi "argument" najčešće ispaljuju kada su u pitanju neke najobičnije aktivnosti za koje ni sami nisu sigurni zašto ih u stvari zabranjuju deci. Dakle, da se ne biste ponašali kao vaši roditelji (a to ste sigurno sebi obećali bar sto puta tokom puberteta i adolescencije), ne primenjujte siledžijske metode i ne koristite se pravom jačeg. Ako im nešto zabranjujete, deca zaslužuju odgovarajuće objašnjenje.
"Pusti, ja ću"
Ako dete želi nešto samo da uradi, pustite ga. Čak i ako ne može samo to da izvede, imajte strpljenja, svima je dozvoljeno da prave greške. Kad klinci žele sami da zakopčaju jaknu, sačekajte pet minuta, čak i ako ćete zakasniti tamo kuda ste krenuli. Malo kašnjenje nije ništa u odnosu na veliku stvar koju radite za samopouzdanje svog deteta.
"Stidi se"
Stid nije baš zdravo osećanje. Ako je dete uradilo nešto loše, neposlušno je ili se ružno ponaša, zaslužuje grdnju i objašnjenje. "Stidi se" vodi direktno u nedostatak samopoštovanja, a to sigurno ne želite svom detetu.
(MONDO) | |
| | | | Šta ne bi trebalo da govorite detetu | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |