Zašto muškarci švrljaju sa strane? Pisac i scenarista Pedar de Burka (36) proveo je poslednjih pet godina razgovarajući sa 250 preljubnika u pokušaju da dobije odgovor na ovo večito pitanje. Evo nekih tajni koje su mu oni otkrili.Tereza je već nedeljama predosećala da je suprug Nik vara, ali dok ga je gledala kako ulazi u kuću atraktivne plavuše, bila je zapanjena. Nik joj je govorio da ide u teretanu, međutim, pošto je danima dolazio sa suvom opremom, rešila je da ga prati.
Vrata joj je otvorila zajapurena ženska. Odgurnula ju je rečima, „Znam da je moj suprug ovde” i počela da proverava sobe.
Uhvatila ga je kako se krije u ormanu, iza gomile peškira i čaršava. „Nije ono što misliš. Idi kući, smiri se, i sve će biti u redu.”, kazao joj je.
Dobrodšli u svet muževa preljubnika. Oni izgovaraju najgnusnije laži, menjaju jednu ljubavnicu za drugom i - što je najčudnije od svega - često se izvuku.
Iako je Terezu suprug strašno povredio, ona je odlučila da prihvati njegova patetična izvinjenja i da mu oprosti. I dalje su zajedno, a on ne prestaje da švrlja.
„U mojoj porodici ima puno prevarenih žena. Nekoliko ujaka i stričeva su jurili za suknjama i to im je uništilo porodice. Sa suprugama su stalno bili na ratnoj nozi a deca su odrasla u nesigurne osobe. Isto tako, mnogi muškarci sa kojima sam se družio pretvorili su se u švalere”, kaže Pedar De Burka.
„Ali ja sam hteo da budem drugačiji. Znao sam da želim da se skrasim i pronađem ono što danas tako lako izmiče većini: srećan brak pun poštovanja i vernosti.
Zato sam se pre pet godina bacio u potragu za otkrivanjem uzroka muških prevara. Da li su neki muškarci isprogramirani da budu neverni? Da li ima nečeg u njihovim genima, nekog prerazvijenog seksualnog nagona ili neodoljivog šarma?
Ono što sam otkrio mnogo je šokantnije. Pošto sam upoznao stotine preljubnika, ubeđen sam da varaju jer se uvek izvuku.
Pričao sam sa preko 250 muškaraca iz svih društvenih slojeva - doktorima, zubarima, advokatima, bankarima, fudbalerima, nastavnicima i milionerima.
Samo 40 njih je uhvaćeno ‘u šteti’. Ostali su prošli kao po loju i još uvek švrljaju - kao i većina onih koji su provaljeni i kojima je oprošteno.
Pričao sam i sa 60 prevarenih žena. Samo su tri ostavile muževe prevarante. Druge nisu imale hrabrosti da im se suprotstave.
Bio sam postiđen prljavim trikovima kojima muškarci pribegavaju i užasnut načinom na koji im žene dopuštaju da se provuku. Jednostavno rečeno, žene zaslužuju bolje.
Uzmimo Terezin primer. Visoka, plava, duhovita, živi u divnoj kući van Londona. Sa Nikom je u braku 15 godina, oboje su u ranim četrdesetim i imaju troje dece.
A onda je jednog dana Tereza postala sumnjičava. Nik je provodio više vremena u teretani nego uobičajeno. Odlučila je da ga prati i to ju je dovelo do kuće njegove ljubavnice. ‘Čak i kad sam ga pronašla golog u ormanu, imao je drskosti da me ubeđuje da nije sve tako loše kao što izgleda. Bio je toliko smiren da sam mu umalo poverovala’, priznaje.
Ali iako ga je uhvatila na delu, Tereza je odlučila da mu oprosti. „Imam divan dom i udoban život. Ne želim to da izgubim i da gedam decu kako odrastaju bez oca. A ne želim ni da se sama suočim sa životom. Ko bi me sad hteo? Ostala sam s Nikom iako je nastavio sa varanjem i znam da neće prestati. Pravim se da ne vidim. I dalje ga volim ali mu ništa više ne verujem.’
Prevarene žene imaju jednu zajedničku stvar - nedostatak samopouzdanja. U najmanju ruku one su jednako privlačne kao ljubavnice svojih supruga i daleko inteligentnije. Ali, pustile su da muževi gaze preko njih.
Kad sam započeo svoj pohod pre pet godina, mislio sam da će biti teško da pronađem prejubnike a naročito one koji hoće da se otvore. Kako sam samo pogrešio!
Ne da su hteli da se otvore nego su sa takvim žarom pričali o svojim aferama.
Muška sposobnost hvalisanja o seksualnim podvizima ne poznaje granice. Kad ‘švaleri’ jednom otvore usta, ne možete ih zaustaviti.
Oni sa kojima sam razgovarao bili su stari između 25 i 65 godina, neki zgodni, neki krajnje ružni, ali većinom uspešni. Zamišljao sam kako vode uzbudljive, glamurozne živote. Ali nisam mogao biti dalje od istine.
Jedno je sigurno - afere vas ne usrećuju. Kad sam počeo da kopam ispod svog tog busanja u grudi i hvalospeva, bio sam zapanjen koliko je nesigurnosti izbilo na površinu kod većine ‘kazanova’.
Mnogi su priznali da seks i nije glavni razlog švrljanja. Samo su hteli da popune svoje isprazne živote.
Jedne večeri u baru sam upoznao oženjenog muškarca u tridesetim i njegovu ‘devojku’. Poput većine ljubavnica koje sam sreo, ona jedva da je imala dve moždane ćelije. Deceniju mlađa, očigledno je bila s njim zbog love i nije marila da li je oženjen ili ne.
Kada je otišla do toaleta, čovek mi je pokazao fotografije svoje dece. ‘Volim svoju porodicu. Znam da sve uništavam, ali bespomoćan sam’, jecao je. Bio je toliko jadan da mi ga je skoro bilo žao.
Nakon razgovora sa svim tm muškarcima pitao sam se da li su sposobni da vole - verovatno ne vole ni sami sebe, kako onda mogu da vole svoje žene? Da ih vole, da li bi im nanosili ovoliki bol?
Pre ovog istraživanja nisam shvatao koliko razarajuće posledice ostavlja saznanje da vas je suprug prevario. Jedna žena mi je rekla: ‘Prvi put vidite sebe kroz to neopraštajuće ogledalo. Odjednom je svaka mala mana i nesavršenost preuveličana.
Nekada sam se dobro osećala jer sam mislila da imam supruga koji me voli i koji mi je veran. Sad je sve to nestalo. Iako znam da je on krivac za sve, nikada više neću imati dobro mišljenje o sebi.’
Iako biste očekivali da se preljubnici osećaju loše i da ih grize krivica, verujte mi, kod većine nije tako. Muškarci koje sam upoznao ne mogu da sagledaju štetu koju su uzrokovali. Više ih zanima sledeća afera.
A kada se njihove vanbračne igrarije otkriju, često prebace krivicu na svoje supruge.
Jedan mi se hvalio: ‘Iako me je supruga uhvatila, uspeo sam da je nateram da se oseća krivom. Rekao sam joj da je to zato jer me je ignorisala i izbegavala seks. Na kraju se ona izvinjavala meni.’
Ubeđen sam da je deo nevolje taj što dozvoljavamo muškarcima da veruju kako je švrljanje bezazleno. Pogledajte samo kako je javnost ‘oprostila’ Bilu Klintonu i Dejvidu Bekamu.
Jedna od najtužnijih priča koje sam čuo bila je od žene koju je suprug varao dok im je najmlađe dete bilo teško bolesno. Van sebe od brige, sirotica je počela da utehu traži u hrani i nabacila je kilograme.
Kad je otkrila da je suprug vara, čak joj je njena rođena familija rekla da je i ona delimično kriva za to. ‘Nije trebalo da se ugojiš’, kudili su je.
Jeste kliše, ali većina muškaraca počinje da vara kad dođe u srednje godine. Shvate da nikada neće biti Zidan ili Bil Gejts, ali da mogu da imaju izmišljeni život sa drugom ženom.
Šta dame da rade kako bi se zaštitile od muževa preljubnika?
Prvo, čuvajte se žena sa dugom kosom. Jedno od najneočekivanijih otkrića jeste da muškarci skoro po pravilu varaju sa ženama koje imaju dužu kosu od njihovih supruga.
Ja nisam profesionalni psihilog ali razlog ne može biti očigledniji - ni gluplji. Oni žele da obnove svoju mladost sa mlađom verzijom svojih supruga a duga kosa ih vraća u te dane.
Samo prema jednom muškarcu sam osetio sažaljenje i simpatije. A on je bio i jedini koji je imao aferu sa kratko ošišanom ženom koja je bila starija od njegove supruge.
Šon, nastavnik, zaljubio se u Nualu (57), dve decenije stariju udovicu i sudsku službenicu, kada su zajedno igrali u jednom amaterskom pozorištu.
‘Supruga i ja smo se polako udaljavali jedno od drugog. Nuala je bila vrcava, neposredna i duhovita’, kaže. ‘Na žurci posle premijere otišli smo na cigaret pauzu a završili s poljupcem. Bilo je potpuno neočekivano i oblio me je osećaj krivice, ali nisam mogao da se zaustavim.
Nastavili smo da se viđamo dok moja supruga nije otkrila i izbacila me. Osećam se očajno zbog bola koji sam izazvao i voleo bih da sam imao hrabrosti da budem iskren od početka. Moja supruga je sada u novoj vezi i oboje smo mnogo srećniji’.
Šon je bio jedini muškarac kog sam upoznao koji se zaljubio u svoju jubavnicu i bio je spreman da zbog nje okonča brak. Ali čak je i on godinu dana hteo i jare i pare.
Jednostavna istina glasi: većina preljubnika su kukavice. Nisu dovoljno hrabri da priznaju da u njihovom odnosu sa partnerom možda ima problema.
Umesto toga upuštaju se u tajne afere. Kada ih uhvate, obično je to takav kliše poput karmina na košulji ili ogrebotine koju ne umeju da objasne.
Ako im supruge oproste, veruju da su dobili diskreciono pravo da nastave u istom fazonu. Među mojim sagovornicima samo jedan muškarac je prekinuo aferu, iako nikada nije otkriven.
Da njegov slučaj nije tragičan bio bi komičan. Pol, 46-godišnji zidar i ozloglašeni švaler, imao je aferu sa komšinicom kad je pčeo da pati od narkolepsije. Svaki put kad bi se uzbudio, zaspao bi.
Doktor mu je rekao da je to zbog stresa. Nije ni čudo: Pol je 20 godina vodio dvostrukii život. Ljubavnica ga je ostavila jer više nije bilo seksa. Izgubio je posao i nije mogao ni fudbal da gleda, jer bi zaspao čim bi stvari postale uzbudljive.
‘Najgore od svega je što je moja supruga bila puna razumevanja’, kaže on.
Nakon petogodišnjeg ‘druženja’ sa preljubnicima, jedno mi nije jasno - zašto im žene više ne ‘čitaju bukvicu’. Ti muškarci imaju fantastične, atraktivne supruge kod kuće koje su spremne da ih neko tretira kao đubre.
I u tome je problem. Ako muškarci misle da mogu da se izvuku sa prevarom - potpuno su u pravu.
Tajna da održite svog muškarca vernim je jednostavna: budite samouverene, zahtevajte pažnju i neka mu bude jasno da je srećan što vas ima i da neće imati drugu priliku.
Ubeđen sam da na svetu ima i vernih muškaraca. Oni imaju moralni kodeks i snagu karaktera. Ne lažu i ne varaju. Više ih zanima da budu uzorni očevi nego sopstveno sebično zadovoljstvo.
Jesam li ja ta vrsta muškarca? Iskreno se nadam. Ne samo zbog svoje supruge već zbog sebe. Većina preljubnika koje sam sreo su najočajniji ljudi na svetu”.
izvor