Od davnina se upotrebljavala kao lek za giht, artritis i hrana za dobar san. Doskora se to smatralo narodnom medicinom, ali su istraživanja potvrdila da je trešnja lekovita.
Grci su zaslužni za gajenje trešnje, a Rimljani svojim legijama za njeno rasprostiranje po Evropi. Plod trešnje je na trećem mestu među voćem po učinku kada je reč o snižavanju lošeg holesterola u krvi, koji doprinosi razvoju ateroskleroze i uzrokuje srčani i moždani udar.
Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, dok višnje brzo deluju protiv lošeg raspoloženja. Trešnje ne treba jesti pre obroka, jer otežavaju varenje ostale hrane. Posle trešanja ne treba piti vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.
Trešnja pripada porodici ruža, a postoji i njena samonikla i divlja sestra, koja se više koristi za pravljenje lekova. Plinije Stariji piše u svojoj knjizi kako su Rimljani sadili čak osam različitih sorti, iako je to naravno neuporedivo s današnjih preko 900 sorti trešanja.
Ovo voće sadrži celulozu, pa dobro reguliše varenje, a zbog velike količine vode i kalijuma olakšava izbacivanje vode iz organizma, pospešuje rad bubrega, žuči i jetre. Pomaže i u održavanju zdravlja srca i prevenciji raka.
* Protiv reume, bolesti srca…
Svakodnevno osam dana treba piti tri puta dnevno po čašu soka od svežih trešanja, jer pomaže kod reume, problema s ejakulacijom, loše krvne slike, gušavosti, kamena u bubregu, raka, lumbaga, upale, bolesti srca, slezine i problema s perifernim nervnim sistemom.
* Za ublažavanje bolova
Antocijanini iz trešanja blokiraju upalne procese i smanjuju bolove. Zato je samo 20 trešanja čak 10 puta delotvornije od aspirina, pozitivno utiče na giht i bolove kod artritisa.
* Čaj od peteljki za bubrege
Od peteljki trešnje pravi se čaj za bolje izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Stavite tri pune kašike peteljki u litar vrele vode i kuvajte dva minuta. Neka odstoji 15 minuta, pa procedite i pijte tokom dana.
* Za kosti i mršavljenje
Trešnja je izvor mikro elementa bora (396μg/100g), što u kombinaciji s kalcijumom i magnezijumom čini dobro za zdravlje kostiju. Kako sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju mnogo vode, mnogi ih koriste kod dijeta za mršavljenje, a preporučuju se i dijabetičarima. Trešnje pročišćavaju krv i podižu energiju. Zato koristite ovo voće kada je sezona kako biste bili zdraviji, izgledali mlađe i osećali se bolje!
Jedna trešnja ima samo 4 kalorije, jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a ne sadrži masnoće!
Čudotvorni B17
U košticama trešnje nalazi se mala količina vitamina B17, a smatra se da on utiče na smanjenje tumora, sprečava njegovo širenje i ublažava bolove uzrokovane kancerom.
izvor