Kukuruz je žitarica, ali se koristi i kao povrće i veoma povoljno utiče na zdravlje zbog svojih korisnih sastojaka. Kukuruz tako koristiti i kao žitaricu (brašno za razna peciva) i kao povrće (dodatak jelima i salata).
Kukuruz potiče iz Amerike, a u Evropu ga je doneo Kolumbo, tako da se sada uzgaja u celom svetu. Interesantno je da se kukuruz gaji više od pšenice, a manje od pirinča.
Kukuruz ima veliku energetsku vrednost, jer ne goji a daje energiju i obezbeđuje sitost duže vreme. U svetu postoji više vrsta kukuruza, dok su kod nas najpoznatiji beli i žuti kukuruz. Zanimljivo je da postoje: crveni, roze, plavi i crni kukuruz.
Sastav
Kukuruz sadrži malo kalorija, a dosta korisnih sastojaka potrebnih ljudskom organizmu:
belančevine
beta karoten
biljna vlakna
biljne masti
biljna ulja
bioflavonide
vitamin A
vitamine B1, B5 i B12
vitamin C
vitamin E
vitamin K
gvožđe
etrična ulja
kalijum
kalcijum
magnezijum
mangan
nezasićene masne kiseline
niacin
proteine
saponine
skrob
ugljene hidrate
firulinsku kiselinu
folnu kiselinu
fosfor
celulozu
cink
šećer
Lekovita svojstva
Kukuruz i pecivo od kukuruznog brašna povoljno utiču na zdravlje kada su u pitanju:
Alchajmerova bolest
anemija
bolovi u mišićima
bronhitis
giht
degenerativne bolesti
depresija
dijabetes
za normalan rast
za poboljšanje koncentracije i pamćenja
impotencija
jačanje nervnog sistema
kod poremećenog metabolizma
katarakta
može se koristiti kao diuretik
neke vrste raka
neplodnost
nervoza
nesanica
održava krvne sudove
osteoporoza
prevencija organa za varenje
problemi sa bešikom i mokraćnim putevima
problemi sa holesterolom
problemi sa krvnm pritiskom i krvnim sudovima
problemi sa radom bubrega
problemi sa nervima (živcima)
problemi sa kostima i zubima
protiv peska u mokraćnim kanalima i organima
protiv bolova
protiv gojaznosti
protiv starenja
protiv stresa
problemi u trudnoći
razne infekcija
reuma
reumatatoidni artritis
smanjenje apetita
srčane bolesti
upale pluća i organa za disanje
pospešuje rad želuca i creva
ublažava bol
uganuća i istegnuća
umor
šlog
Korišćenje kukuruza
Od kukuruznog brašna ili mešavine sa drugim vrstama brašna pripremaju se razne vrste hleba, peciva ili kačamak. Brašno se može koristiti sa klicama i bez klica.
Mlad kukuruz se koristi kuvan ili pečen, a od posebne vrste kukuruza (kokičar) pripremaju se kokice. Kokice su veoma zdrave za jelo, ali pod uslovom da se ne pripremaju sa dosta masnoće, putera i soli, jer onda postaju visokokalorično jelo.
Brašno od kukuruza koristi se tokom cele godine, a mlad kukuruz samo tokom leta, dok se od smrznutog kukuruza mogu pripremati jela i salate u svako doba. Zanimljivo je da se u Meksiku pripremaju razne supe i čorbe od kukuruza. Kuvanjem se kukuruzu povećava antioksidansko dejstvo.
Stručnjaci savetuju kukuruz u kombinaciji sa pasuljem, graškom, boranijom, sočivom ili sojom.
Kukuruzna svilica koristi se za spravljanje tečnosti (čaja), za izlučivanje mokraće i mršavljenje.
Način delovanja i upotreba
Kukuruz je pogodan za ishranu zbog relativno malo kalorija koje sadrži, a ima dosta skroba, biljnih vlakana i drugih korisnih supstanci.
izvor