| Miloš Dopud | |
|
|
|
Autor | Poruka |
---|
radioaktivna Administrator
Broj poruka : 9209 Datum upisa : 17.03.2011 Godina : 124 Lokacija : zvezdana prašina
| Naslov: Re: Miloš Dopud Pet Avg 26, 2011 7:31 pm | |
| GRESNICA
A Mira je bila Milanova zena. No, kada srete Marka, krv joj se uzbudi. Al ostade vjerna. I za sva vremena to ostade tako. `Stovase je ljudi...
A Ruza je bila Davorova zena. No, kad srete Rajka, krv joj se uzbudi, pa napusti muza. I za sva vremena to ostade tako. Prezrese je ljudi...
Gresnica koja je od njih dvije: Ruza ili Mira? Evo, ja sad pitam tebe: dal prevari ona sto prevari - muza! il prevari ona sto prevari - sebe!!!
| |
|
| |
Broj poruka : 9209 Datum upisa : 17.03.2011 Godina : 124 Lokacija : zvezdana prašina
| SAM OD SEBE
Da me niste mozda ucili - da gledam! Dragi moji to sam prosto bez vas znao. I uzivam dok vam ovo pripovijedam: ja sam sam od sebe prosto progledao!
Da me niste mozda ucili - da disem! Dragi moji to sam prosto bez vas znao. Skakucem od srece dok vam ovo pisem: ja sam sam od sebe prosto prodisao!
Da me niste mozda naucili - rasti! Dragi moji to sam prosto bez vas znao. Veseo ko dijete ovo cu vam kasti:
ja sam sam od sebe prosto porastao! Da me niste mozda ucili - da spavam! cujem! diram! jedem! pijem! i .ebavam!!! | |
|
| |
| NAUCNI PRINCIP
Donekle je samo nauka postena: ona ne ostavlja ni jednoga trena dvojebe o ustrojstvu one vasione: dokazuje! Toga principa se klone
gatare, vracare, i svi sarlatani, i "tako i tako" prevaranti zvani sto iznose svoja nepojmljiva cuda i prodaju tako bubrege za muda
hoteci da covjek bez ikakve sumnje vjeruje u ovo njihovo bezumlje. Donekle je samo nauka postena:
njen princip ni jednog jedinoga trena ne zahtijeva vjeru! dok se ne utvrdi! Ali mi i ovdje ipak nesto - smrdi!!!
| |
|
| |
| Naslov: Re: Miloš Dopud Pet Avg 26, 2011 7:32 pm | |
| KULTURNO! A BOLESNO!
Zar to na sramotu: u prostom zivotu odvija se radnja koja je razgradnja
hrane: putem crijeva do supka dospijeva val otrovnog gasa pa on - ventil spasa -
u odsudnom casu ispusti tu masu? Pa zar na sramotu
tu odu zivotu koju pjeva tijelo - prdeci veselo!!! | |
|
| |
| Naslov: Re: Miloš Dopud Pet Avg 26, 2011 7:32 pm | |
| UPOREDBA
Ali pogledajte, ja sam porastao iako o tome nista nisam znao. Hocu reci kako za ovo umijece nisam izlazio pred nekakvo vijece
da prikazem da li posjedujem znanje steceno kroz sistem i obrazovanje, e da bi mi oni onda mogli kasti da li ja to smijem zapoceti rasti
i da mi na osnov prikazanog znanja odrede na mjeru pravo izrastanja. Ja to hocu reci kako je saznanje
koje usvajamo kroz obrazovanje jedno tako jadno i bijedno umijece! A ovo iskonsko! veliko! do srece!!! | |
|
| |
| Naslov: Re: Miloš Dopud Pet Avg 26, 2011 7:33 pm | |
| IGRA POJMOVA
Sta moze o jednom zivotnome casu tumaciti jedan slovicasti pojam sem sto se u tome drhtavome glasu stice samo neki mutnjikavi dojam
da mi nesto znamo i da nesto mnimo o damaru toga treperenja time sto se samo tako prosto odvazimo da mu damo neko odredeno ime?
Al bez pojma nista ne ostaje umu! I pojam je opet umu maksimala! Pa se tako znanje pretvara u glumu
dosezuci onu pompu karnevala kojemu je stvarnost plodonosje - dojma! A to sa istinom stvarno nema pojma!!! | |
|
| |
| PETPARACKI SNOVI
To su samo petparacki snovi: ne postoje nikakvi svijetovi ispleteni skrivenim znacima tamo gore medu oblacima
u kojima neka dobra vila podaruje svakom jedna krila da ga nose kroz taj zivot vreli kamo hoce i kada pozeli.
To su samo bijedne iluzije: ne postoje takve dimenzije u kojima svako bere srecu
izvrcanu plodom po drvecu. To su samo kukavne pricini! Ovaj svijet je jedan! i jedini!!! | |
|
| |
| VELIKA VREMENA
Vidim ona velika vremena kad ce knjiga postati kamena, a pjesma ce, stihom od kremena, iskreci se, biti unosena
na te tvrde kamenite strane. Vidim one velicajne dane kad ce pravom pjesmom biti zvane one rime sto su - isklesane!
Jer sve ovo sto se danas ima ovo sto se sada zove rima rodeno je iz onoga dima
i satkano od onakve grade koja moze nosom da se nade - kad na jednu od rupa izade!!!
| |
|
| |
| Naslov: Re: Miloš Dopud Pet Avg 26, 2011 7:34 pm | |
| LANCI I(LI) PRICE
I ja cujem jasno kako lanac zveci dok tiranin danas izgovara rijeci kujuci ih takvom velikom vjestinom da vazduh treperi nad onom svjetinom
kojoj spretno svoje zardale lance pripovijeda kao najsjajnije sance pa mu ovi onda u zanosu pljescu u trenutku kad se nad njihovom svijescu
pojavljuju kao najsjajniji snovi ti njegovi vjesto skriveni okovi u koje ih spretno navodeci hvata
pa zateze oko ruku, nogu, vrata... A onda je kasno: uhvaceni - skice - okovani lancem! prepredene price!!! | |
|
| |
| ZAMJENA TEZA
"Opsjeo ga davo pa ga goni pravo medu noge one..." "Djelo je sotone
ta njegova ruka sto joj ispod struka medu noge spusta..." "Istina je susta
da su sve prostote prizemni zivote djelo crnog vraga..."
Otkud ova snaga! mrznja ovih skota! nad htijenjem zivota!!! | |
|
| |
| MOJ UTISAK
O kako je silnu borbu svijet vodio samo zato da bi se ja dogodio ovakav u njemu: moji roditelji; pa njihovi preci; pa praroditelji;
pa silni uslovi njihovog opstanka; svaki damar, treptaj; jos od prapostanka sve je pretrpjelo bas onakve mjene da bi bilo danas pogodno za mene.
Pa kad me je tako silovito htio i kada se bezbroj vjekova grcio stiteci i onu najtanju nijansu
da bi bas ovakvom meni dao sansu, ja imam utisak - o kako je snazan - mora biti da sam ovdje mnogo vazan!!! | |
|
| |
| Naslov: Re: Miloš Dopud Pet Avg 26, 2011 7:35 pm | |
| SA NEMINOVNIM
Ja znam da cu jednom napustiti ovo postojanje sto me ljudskim likom prati i znam da ce isto licje covjekovo i bez mene dalje skladno bitisati.
Ali nista lose ne vidim u tome i to me zaista ne baca u tugu jer kada je tako! tako je dabome! ja tome trenutku ko najboljem drugu
u zagrljaj skacem i ruke mu sirim da se sjedinimo i krenemo dalje. Kuda? Nije vazno. Zaista se mirim
sa svim sto mi onaj smrtni casak salje. I ne samo mirim. Raste moja zelja da sa neminovnim - urlam od veselja!!!
| |
|
| |
| MOJA DVOJBA
Ali toliko je beskrajne ljepote u tebi moj prosti prizemni zivote da naprosto dvojim sta je sa ljudima pa hrle u susret nekakvim cudima
ne videci kako ona rijeka tece prema horizontu, dok se jedno vece kao melem spusta na obale njene? Kakve li to oni ocekuju scene
silnije od one raspuknute zore; burnije od one uzbibane gore; vrelije od sunca; mracnije od mraka;
ljuce od najljuce provale oblaka... I ja dvojim: gore pomenuti ljudi, ne znam dal su - bolesni! il ludi!!! | |
|
| |
| VASA GLUPA BORBA
Ne plasi me vasa borba protiv Ega kad znam da na svijetu nista osim njega ne postoji. Sve je objasnjivo njime: i pocetak price! i kraj! i rezime!
Smijesna mi je vasa borba protiv Ega jer znam da na svijetu nista osim njega ne postoji. To je ono sto je dano svakom pojedincu, i cim je protkano
sve na ovoj kugli (a to je i vrti) od casa rodenja! kroz zivot! do smrti! Glupa mi je vasa borba protiv Ega
kad i ona sama potice iz njega, kad ni ona sama nije nista nego jedan cisti! potpun! savrseni Ego!!! | |
|
| |
| Naslov: Re: Miloš Dopud Pet Avg 26, 2011 7:36 pm | |
| RAST BEZ OBRAZOVANJA
A da pogledamo kako bi to bilo kada bi se jednom tako dogodilo da sa lica zemlje nestane svo znanje sto ga usvojismo kroz obrazovanje
i netragom da se ostane bez svega sto bi iz daleka licilo na njega: da li bi ti ljudi, tada, bez kulture postali bezvrijedne ljudske kreature...
ili bi se mozda iz takvoga stanja otvorili novi putevi saznanja... Ako bi zauvijek nestalo svo znanje
sto ga usvojismo kroz obrazovanje jedno je sigurno - i to hocu kasti - covjek bi i dalje nastavio rasti!!!
| |
|
| |
| ODGOVOR ZAPITANOJ BUDALI
A ako me pitas o trenu postanja ove vasione, ja bez uvijanja tvrdim da svijet nije uopste ni bio sve dok se ja nisam u njemu rodio!
I ako te muci, pa bi htio znati koliko ce dugo isti postojati, ja o odgovoru uopste ne dvojim: postojace dok ja u njemu postojim!
Dakle, zapitani, ti bi htio znati bas onaj trenutak kada ce nestati u nepovrat ovo talasanje cijelo,
pa ti kazem: sve je sa mnom zapocelo! kroz moje ces doba i njegovo znati! i zato - budalo - samo mene prati!!!
| |
|
| |
| ZA NESTO VISE
Sve je drugo lazno: individualno jeste ono sto je jedino i stalno i moje i tvoje interesovanje. A to neprekidno podlo nastojanje
vladajuce klike da se pogled rine nekamo u stranu od ove sustine svjedoci o njenoj slabosti: to ona ne smije da sine istinu u zvona
pa da razbudena masa ljuto krene: kako bi se tada rasirile vene od bujice krvi sto brekti u njima!
a srce bi tako tuklo u grudima da bi covjek jedva mogao da dise... I onda bi takav bio - nesto vise!!!
| |
|
| |
| ZNANJE
A koliko vrijedi ono vrlo znanje sto prodire svijesti kroz obrazovanje naspram ovom silnom zivotnome znanju sto borbom u ovom stvarnom postojanju
dolazi do svijesti putem osjetila? Ali, stvarno, gdje bi ravnoteza bila kad bi se na vagu postavilo znanje sto ga usvajamo kroz obrazovanje
naspram ovog znanja kojega nam stvara plamen svakodnevnog zivotnoga zara? I, uopste, da li i spada u znanje
ono sto nam stize kroz obrazovanje ako upucuje na onu ljepotu koja je - potpuno suprotna zivotu!!!
| |
|
| |
| Naslov: Re: Miloš Dopud Pet Avg 26, 2011 7:37 pm | |
| VARVARI DANASNJICE
Da li ova danasnjica vlada lukavije od sviju do sada istorijski poznatih vremena, pa ne rada varvarska premena
sto, skrajnuta, u divljini zive postajuci one sablaznjive i okrutne aveti sto prijete da joj s macem u ruci polete?
Posto ova danasnjica vlada isto kao sva ova do sada istorijski poznata vremena,
gdje su onda varvarska plemena sto, skrajnuta, iz divljine prijete da joj s ognjem! i macem polete!! | |
|
| |
| DO KRITICNE MASE
Pozivam sve one koji je se klone i kojima ona zato nije sklona,
one - meni drage - sto imaju snage da pljunu u lice ove danasnjice:
da se tako gordi u divljackoj hordi pobjesnjeli slete
u moje sonete i u njima skrase - do kriticne mase!!! | |
|
| |
| IZ DUBINE SRCA
Slusaj damar koji kuca iz dubine tvoga srca pa pokusaj da ga shvatis. Kreni onda da ga pratis
kroz prostranstva nepregledna i vidjeces da je medna staza kojom on koraca. Samo takav zivot jaca
tvoje bice oslabljeno sto nestaje izgubljeno u magli od teorija.
Zar ne vidis kako sija onaj damar koji kuca - iz dubine tvoga srca!!!
| |
|
| |
| Naslov: Re: Miloš Dopud Pet Avg 26, 2011 7:38 pm | |
| ISKONSKO VREDNOVANJE
Ako pitas mene visinu ocjene koju bi ti dao dok si postojao
covjecijim likom, ja cu svojim slikom jednostavan biti pa cu ti otkriti
to iskonsko stanje cije vrednovanje iznad svega stoji:
covjek - ljudi moji - toliko postoji! koliko osvoji!!! | |
|
| |
| NERAZUMNI UM
Kad razum odluta daleko od puta po kojem ce covjek koracati dovijek
ili kada prede preko one mede koja ce dovijeka vezati covjeka,
onda stanje umno biva nerazumno i vise ne shvata
kako se lamata po pogresnoj stazi - dok zivot prolazi!!! | |
|
| |
| MAJCINSKO KARANJE
A zasto ti slatka mala djevojcice nisi cedna kao tvoje drugarice koje jutrom sire miris ljubicice dok saplicu svoje guste pletenice?
I zasto ti slatka mala ljepotice ne sagibas svoje srnece okice, vec ti pogled sara i nemirno bludi dok prolazis pored nepoznatih ljudi?
I zasto ti slatka mala vragolice ne obuzdas svoje lagane nogice, no uvijek koracas neku novu bajku?
Izgleda seceru da ti nemas majku! I zato cu ja o tebi da se staram, pa cu - kao majka - strasno da te karam!!! | |
|
| |
| A STA MOZES SA DOBROTOM
A mozes li sa dobrotom pohitati za ljepotom one djeve sto koraca silno poput osvajaca
i doseci zadovoljstva onog predivnog ustrojstva medu zidinama njenim od mermera sagradenim?
A mozes li sa dobrotom pohitati sa zivotom u kovitlac od nemira
koji vjecno galopira? A sta mozes sa dobrotom! sem kukati nad zivotom!!! | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Miloš Dopud | |
| |
|
| |
| Miloš Dopud | |
|