Zadnje teme | » Predstavljanje vaših sajtovaPon Jun 22, 2015 1:28 am od Ana81» Priče za laku noć ;)Pon Jul 28, 2014 5:53 pm od radioaktivna» Urbane legendePon Jul 28, 2014 5:50 pm od radioaktivna» Ljubavne asocijacijeNed Feb 09, 2014 4:57 pm od maja» AsocijacijeNed Feb 09, 2014 4:57 pm od maja» KaladontNed Feb 09, 2014 4:56 pm od maja» Kaladont imenaNed Feb 09, 2014 4:55 pm od maja» Najlepša rečNed Feb 09, 2014 4:55 pm od maja» Oceni avatar..Ned Feb 09, 2014 4:54 pm od maja» Brojimo po 1 pa dokle stignemo....Ned Feb 09, 2014 4:54 pm od maja» Brojanje u slikamaPet Sep 13, 2013 7:37 pm od Hanna..» RČet Jan 31, 2013 5:15 pm od Flanders» Koje su boje Vaše oči?Sub Jan 26, 2013 2:35 am od vanja» Trenutno slušam...Uto Jan 08, 2013 1:13 am od Kaktussic» Ja sam zadnja...Sre Dec 26, 2012 1:31 pm od maja |
|
| Žak Prever | |
| | Autor | Poruka |
---|
radioaktivna Administrator
Broj poruka : 9209 Datum upisa : 17.03.2011 Godina : 124 Lokacija : zvezdana prašina
| Naslov: Žak Prever Pet Avg 26, 2011 7:40 pm | |
| ZA TEBE MOJA LJUBAVI
Otisao sam na trg ptica I kupio sam ptica za tebe moja ljubavi
Otisao sam na trg cvijeca I kupio sam cvijeca za tebe moja ljubavi
Otisao sam na trg zeljeza I kupio sam okove teske okove za tebe moja ljubavi
A zatim sam otisao na trg groblja I tamo sam te trazio Ali te nisam nasao Moja ljubavi. | |
| | | radioaktivna Administrator
Broj poruka : 9209 Datum upisa : 17.03.2011 Godina : 124 Lokacija : zvezdana prašina
| Naslov: Re: Žak Prever Pet Avg 26, 2011 7:41 pm | |
| Borba s anđelom
Ne idi tamo Sve je sračunato unapred Meč je udešen I kad se on bude pojavio u ringu Obasjan munjama od magnezijuma Oni će zapevati da uši zaglunu Te Deum I pre nego što ti budeš ustao sa stolice Oni će zazvoniti u zvona što mogu jače Tresnuće ti u lice Sveti sunđer I ti nećeš imati vremena da mu uletiš u perje Zatim će se oni baciti na tebe A on će te udariti ispod pojasa I ti ćeš se srušiti U strugotine Sa glupo ukrštenim rukama I nikad više nećeš moći leći sa ženom.
| |
| To lice ljubavi opasno i nezno
To lice ljubavi opasno i nezno jedne se veceri javi posle predugog dana Mozda je strelac bio sa lukom ili svirac sa harfom Ne znam vise Zaista ne znam Znam samo da me je ranio mozda strelom mozda pesmom Znam samo da me je ranio iz srca krv mi tece Vrela me suvise vrela ljubavna rana pece. | |
| Ta ljubav
Ta ljubav Tako silna Tako drhtava Tako neľna Tako očajna Ta ljubav Lepa kao dan I ruľna kao vreme Ta ljubav tako stvarna Ta ljubav tako divna Tako srećna Tako vesela I tako jadno Drhteći od straha ko dete u mraku A tako sigurna u sebe Ko neki spokojni čovek u sred noći Ta ljubav koja je izazivala strah kod drugih Gonila ih da govore I primoravala da blede Ta ljubav vrebana Jer te druge mi smo vrebali Ganjani ranjavani gaľeni dotucavani poricani zaboravljeni Zato ąto smo tu istu ljubav mi ganjali ranjavali gazili dotucavali poricali zaboravljali Ta ljubav cela celcata Joą toliko ľiva A sva ozarena To je tvoja lljubav To je moja ljubav Ona koja je bila To osećanje je uvek novo I nije se izmenilo Toliko stvarno kao neka biljka Toliko drhtavo kao neka ptica Toliko toplo i ľivo kao leto Moľemo oboje Otići i vratiti se Moľemo oboje Otići i vratiti se Moľemo zaboraviti A zatim ponovo zaspati Pa probuditi se patiti bditi Pa ponovo zaspati Sanjati i smrt Zatim probuditi se osmehnuti se smejati se I podmladiti se Naąa ljubav zastaje tu Tvrdoglava ko magare ®iva ko ľelja Svirepa kao sećanje Hladna kao kajanje Neľna kao uspomena Hladna kao mermer Lepa kao dan Neľna kao dete Gleda nas smeąeći se I kazuje mnogo ne govoreći niąta A ja je sluąam drhteći I vičem Vičem za tebe Vičem za sebe I preklinjem te Za tebe za sebe i za sve one koji se vole I koji su se voleli Da ja im vičem Za tebe za sebe i sve druge Da ne znam Ostani tu Tu gde si Gde bila si nekad Ostani tu Tu gde si Gde si bila nekad Ostani tu Ne pomiči se Ne idi Mi koji smo voleli Mi smo te zaboravili Ali ti nas ne zaboravi Jer nemamo drugog do tebe na zemlji Ne dopusti nam da postanemo hladni Da se udaljavamo sve viąe Odemo gde bilo Daj nam znak da si ľiva A mnogo docnije na ivici nekog ąipraľja U ąumi uspomena Iskrsni odjednom | |
| BARBARA
Sjeti se Barbara, bez prestanka je kišilo nad brestom toga dana, a ti si hodala nasmijana prokisla, radosna, očarana, pod kiššom sjeti se Barbara, bez prestanka je kišilo nad brestom a ja sam te sreo u ulici Sijama smiješila si se, i ja sam se smiješio ti koju nisam poznavao, ti koja me nisi poznavala sjeti se
sjeti se toga dana ne zaboravi
neki čovjek je stajao u trijemu i viknuo tvoje ime, Barbara a ti si po kiši k njemu potrčala radosna, prokisla, očarana u njegov zagrljaj pala
sjeti se toga Barbara, ne ljuti se što ti govorim ti ja kažem ti svima koje volim čak i onima koje sam jednom vidio ja kažem ti onima koji se vole čak i onima koje nisam upoznao.
sjeti se Barbara i ne zaboravi tu kišu mudru i sretnu, na svome licu sretnom nad ovim gradom sretnim tu kišu iznad mora i iznad arsenalom tu kišu što je pala na brod iz Cezana
oh, Barbara rat je je svinjarija velika i šta je sa sobom sada pod kišom kanonada ognja, krvi i čelika
a onaj koji te je grlio, zaljubljeno je li umro, nestao ili još uvijek živi
oh, Barbara bez prestanka kiši nad Brestom jednako kao i tada
ali to nije isto, i sve je srušeno to su porotne kiše, strašne i neutješne to nije oluja više od ognja, krvi i čelika to su naprosto oblaci što kao pseta crkavaju kao pseta što nestaju u mlazu vode nad brestom da trunu negdje daleko, daleko, daleko od bresta od koga ništa ne osta.
Barbara, Barbara | |
| BARBARA
Sjeti se Barbara, bez prestanka je kišilo nad brestom toga dana, a ti si hodala nasmijana prokisla, radosna, očarana, pod kiššom sjeti se Barbara, bez prestanka je kišilo nad brestom a ja sam te sreo u ulici Sijama smiješila si se, i ja sam se smiješio ti koju nisam poznavao, ti koja me nisi poznavala sjeti se
sjeti se toga dana ne zaboravi
neki čovjek je stajao u trijemu i viknuo tvoje ime, Barbara a ti si po kiši k njemu potrčala radosna, prokisla, očarana u njegov zagrljaj pala
sjeti se toga Barbara, ne ljuti se što ti govorim ti ja kažem ti svima koje volim čak i onima koje sam jednom vidio ja kažem ti onima koji se vole čak i onima koje nisam upoznao.
sjeti se Barbara i ne zaboravi tu kišu mudru i sretnu, na svome licu sretnom nad ovim gradom sretnim tu kišu iznad mora i iznad arsenalom tu kišu što je pala na brod iz Cezana
oh, Barbara rat je je svinjarija velika i šta je sa sobom sada pod kišom kanonada ognja, krvi i čelika
a onaj koji te je grlio, zaljubljeno je li umro, nestao ili još uvijek živi
oh, Barbara bez prestanka kiši nad Brestom jednako kao i tada
ali to nije isto, i sve je srušeno to su porotne kiše, strašne i neutješne to nije oluja više od ognja, krvi i čelika to su naprosto oblaci što kao pseta crkavaju kao pseta što nestaju u mlazu vode nad brestom da trunu negdje daleko, daleko, daleko od bresta od koga ništa ne osta.
Barbara, Barbara | |
| VRT
Hiljade i hiljade godina ne bi bilo dovoljno da se opište kratak trenutak večnosti kada si me ti poljubila, kada sam te ja poljubio jednog zimskog praskozorja, u parku Monsuri u Parizu, u Parizu na zemlji, na zemlji koja se u zvezde računa... | |
| Naslov: Re: Žak Prever Pet Avg 26, 2011 7:42 pm | |
| Adrijen
Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se! Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se! Grudva snega koju si bacio na mene u Šamoniju prošle zime sačuvala sam je Eno je na kaminu pokraj svadbenog venca moje pokojne majke koju je ubio moj pokojni otac što je giljotiniran jednog tužnog zimskog jutra ili proletnjeg ... Grešila sam priznajem znala sam ostati duge godine ne vraćajući se kući Ali nikada ti nisam rekla da je to zato što sam bila u zatvoru grešila sam priznajem često sam tukla psa ali sam te volela
Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se! I Vrbova grana tvoj mali foksterijer koji je crk'o prošle nedelje sačuvala sam ga! Eno ga u frižideru i ponekad kad otvorim vrata da uzmem pivo ugledam jadnu životinju i to me strašno rastuži! A ipak to sam ja uradila jedne večeri da skratim vreme dok sam te čekala ... Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se! Sa vrha kule Sen-Žak bacila sam se prekjuče zbog tebe sam se ubila Juče su me zakopali u jedno divno groblje i mislila sam na tebe i večeras sam se vratila u sobu po kojoj si se šetao go u vreme dok sam još bila živa i čekala te
Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se! U redu grešila sam duge godine nisam se vraćala kući ali sam ti uvek krila da je to zato što sam bila u zatvoru! Grešila sam priznajem često sam tukla psa ali sam te volela!
Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se!
| |
| Lov na kita
U lov na kita, u lov na kita, Govorio je otac gnevnim glasom Sinu Srećku pod šifonjerom, U lov na kita, u lov na kita Što nećeš Da ideš, ej? A što da lovim to živinče, Ništa mi nije učinilo, tata, Idi, ćale, lovi sam, Kad ti se sviđa, Ja više volim d' ostanem kod kuće s majkom I bata-Gasom. I otac na svom kitolovcu potpuno sam brodi Po uzburkanoj vodi... Otac na moru, Sin kod kuće, Kit van sebe. Čorbaluk supe vruće Prevrnu bata-Gasa. Bura bila strašna, Supa bila slasna. Srećko seo pa se vajko: Što ne odoh u lov, majko, U lov na kita? Zar priliku retku ja da upropastim I brkove svoje kitom ne omastim? Al' otvoriše se odnekuda vrata - Mokar i zadihan pojavi se tata Sa kitom na ramenu. I na sto kita tresnu, životinju lepu Plavooku, Što se ne viđa svakodnevno Pa reče plačevno: Šta žurite, požurite, Isecite ga, gladan sam, 'oću da jedem. Ali naš Srećko ustade kao od bede, Pogleda svoga oca u beonjače, U beonjače plavih očiju, Plavih kao u plavookog kita. A što jadno živinče da sečem kad mi Ništa nije učinilo? Neću, uzmite moj deo, reče. I na zemlju baci nož, A kit nož dograbi kako ga opazi I na oca jurnu, skroz ga proburazi. Joj, joj, reče bata-Gasa. Ovo meni na lov liči kad se love leptirići. I evo Evo Srećka gde čitulju sprema. Dok majka zbog muža crninu oblači, Kit dom razoreni gleda okom plačnim. I odjednom zakuka: Zašto ubih jadnog smetenjaka? Goniće me odsad sila motornjaka, Istrebiće celu moju retku felu. Nasmejavši se preteće Uputi se ka vratima, Udovici uzgred reče: Gospođo, ako me neko potraži, Budite ljubazni i recite: Kit je izašao, izvolite sesti I sačekajte ga ako vam ne smeta Vratiće se opet kroz petnaest leta... | |
| Tamničareva pesma
Kuda lepi tamničaru Sa tim ključem poprskanim krvlju Idem da oslobodim onu koju volim Ako još ima vremena A nju sam zatvorio I nežno i svirepo Na najskrovitijem mestu svojih želja Na najdubljem mestu svojih nemira U laži budućnosti U gluposti zaklinjanja Hoću da je oslobodim Jer hoću da je slobodna Po cenu i da me zaboravi Po cenu i da ode Pa čak i da se vrati I da me još voli Ili da zavoli drugog A ako joj se taj dopadne Pa ona ode I ja ostanem sam Sačuvaću samo Na svojim dlanovima Do poslednjeg daha Blagost njenih dojki izvajanih ljubavlju | |
| Deca kad se vole ljube stojeći Po kapijama noći Dok prolaznici ukazuju prstom na njih Ali deca kad se vole Baš je briga dal' ih ko vidi Jer tu su samo njihove senke Treperave u noći I koje izazivaju kod prolaznika Bes prezir smeh i zavist Deca kad se vole nisu ovde ni za koga Tada su dalje odavde nego što je noć I mnogo dalje nego što je dan Ona su U zaslepljujućoj svetlosti prve ljubavi. | |
| Naslov: Re: Žak Prever Pet Avg 26, 2011 7:43 pm | |
| POSJETA MUZEJU
U muzeju voštanih Uspomena
prođite galerijom Promašenih namjera
hodnikom Neiskrenih želja
stepenicama Bezvoljnih žudnji
i upašćete u klopku Kajanja
i tu
moći ćete da urežete po zidovima
sa malim nožem-uspomenom kupljenim na ulazu
zareze Nesporazuma
Ali