Zadnje teme | » Predstavljanje vaših sajtovaPon Jun 22, 2015 1:28 am od Ana81» Priče za laku noć ;)Pon Jul 28, 2014 5:53 pm od radioaktivna» Urbane legendePon Jul 28, 2014 5:50 pm od radioaktivna» Ljubavne asocijacijeNed Feb 09, 2014 4:57 pm od maja» AsocijacijeNed Feb 09, 2014 4:57 pm od maja» KaladontNed Feb 09, 2014 4:56 pm od maja» Kaladont imenaNed Feb 09, 2014 4:55 pm od maja» Najlepša rečNed Feb 09, 2014 4:55 pm od maja» Oceni avatar..Ned Feb 09, 2014 4:54 pm od maja» Brojimo po 1 pa dokle stignemo....Ned Feb 09, 2014 4:54 pm od maja» Brojanje u slikamaPet Sep 13, 2013 7:37 pm od Hanna..» RČet Jan 31, 2013 5:15 pm od Flanders» Koje su boje Vaše oči?Sub Jan 26, 2013 2:35 am od vanja» Trenutno slušam...Uto Jan 08, 2013 1:13 am od Kaktussic» Ja sam zadnja...Sre Dec 26, 2012 1:31 pm od maja |
|
| Jovan Dučić | |
| | Autor | Poruka |
---|
radioaktivna Administrator
Broj poruka : 9209 Datum upisa : 17.03.2011 Godina : 124 Lokacija : zvezdana prašina
| Naslov: Jovan Dučić Sre Maj 25, 2011 9:14 pm | |
| Ti utehu čekaš. Ne, utehe nema; Što utehom zovu, zovi zaboravom: Jad istinski dubok nikad ne zadrema.
Rastrzana tako među snom i javom, Gledajući kako nepomično bdije Taj Anđ`o Stradanja nad tužnom ti glavom,
Ti želiš i čekaš.I ne znaš da nije Ni sad ispijena ta čemerna čaša, I svirepi otrov jedne ironije;
I da će nas večno strašna prošlost naša U nemirne noći da trgne i seti, Kao zveket lanca starog robijaša.
Surovi će dani doći i uzeti Svaki po svoj deo od srca što bunca, Što želi, što moli; a ti ćeš se peti,
Peti neprekidno do kobnog vrhunca, Golom stopom, bleda, smrzla,jadno dete, Pružajući ruke i vapijuć`:Sunca!
I tako ti dani bez sreće i mete, Odnoseć` svoj deo stradanja i suza, kao gavrani će kraj nas da prolete,
I ne pokidavši ni jednu od uza Što nas vežu i sad za prošlost,što stoji Za nama i gleda na nas k`o Meduza. | |
| | | radioaktivna Administrator
Broj poruka : 9209 Datum upisa : 17.03.2011 Godina : 124 Lokacija : zvezdana prašina
| Naslov: Re: Jovan Dučić Sre Maj 25, 2011 9:15 pm | |
| Pesma ženi
Ti si moj trenutak i moj sen i sjajna moja reč u šumu, moj korak i bludnja i samo si lepota koliko si tajna i samo istina koliko si žudnja.
Ostaj nedostižna, nema i daleka jer je san o sreći više nego sreća. Budi bespovratna, kao mladost. Neka tvoja sen i eho budu sve što seća.
Srce ima povest u suzi što leva, u velikom bolu ljubav svoju metu. Istina je samo što duša prosneva. Poljubac je susret najlepši na svetu.
Od mog priviđenja ti si cela tkana, tvoj plašt sunčani od mog sna ispreden. Ti beše misao moja očarana, simbol svih taština, porazan i leden.
A ti ne postojiš, nit' si postojala. Rođena u mojoj tišini i čami, na Suncu mog srca ti si samo sjala jer sve što ljubimo - stvorili smo sami. | |
| Naslov: Re: Jovan Dučić Sre Maj 25, 2011 9:15 pm | |
| Jablanovi
Zašto noćas tako šume jablanovi, Tako strašno, čudno? Zašto tako šume? Žuti mesec sporo zalazi za hume, Daleke i crne, ko slutnje; i snovi.
U toj mrtvoj noći pali su na vodu, Ko olovo mirnu i suvu, u mraku. Jablanovi samo visoko u zraku Šume, šume, cudno, i drhću u svodu.
Sam, kraj mutne vode, u noći, ja stojim Ko potonji čovek. Zemljom prema meni, Leži moja senka. Ja se noćas bojim, Sebe, i ja strepim sam od svoje seni. | |
| Naslov: Re: Jovan Dučić Sre Maj 25, 2011 9:16 pm | |
| Akordi
Slušam u mirnoj ljubičastoj noći Gde šušte zvezde; i meni se čini Da često čujem u nemoj samoći Pevanje sfera na toploj vedrini.
I čujem tiho u osami tako Večiti šumor iz zemlje i svoda; I slušam dugo, nemo i polako, Te reči lišća i taj govor voda.
I ja razumem te glase što huje, Taj jezik Bića i taj šapat stvari... Često sve stane, još se samo čuje Kucanje mog srca. No isti udari
Čuše se šumom, mirno zakucaše Udar za udarom, iz stabla; i jasno Kucnu iz crne rogozi i šaše - Duž celog polja ... Najzad, mnogoglasno,
Dole, pod zemljom! Negde u dubini Jednakim ritmom, kao muklo zvono, Ogromno srce začu se u tmini: Udari mirno, tiho, monotono... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Jovan Dučić | |
| |
| | | | Jovan Dučić | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |